NIEUW!
PAPA MAMA KALENDER

Wie haalt de kinderen van school? Hoe laat begint de zwemles? Wat doen we met de vakanties?
Maak een overzichtelijk rooster van alle activiteiten van de kinderen met behulp van de papa-mama-kalender. Maak in 3 stappen je eigen online papa-mama-kalender. Klik voor een korte uitleg op de 3 blokken »

Co-ouderschap

Het plannen en het maken van een rooster of schema van het co-ouderschap.

Rooster of schema van het co-ouderschap

Als de afspraken over het co-ouderschap gemaakt zijn dan moeten de afspraken nog ingepland worden. Het maken van een schema van het co-ouderschap is vaak veel werk.
De papa-mama-kalender is speciaal ontwikkeld voor het plannen van een schema van het co-ouderschap.

Alle afspraken uit het co-ouderschapsplan kunnen overgenomen worden in de online kalender, dus het schema van het co-ouderschap, maar ook de verjaardagen, activiteiten van de kinderen en de oppas.

Als alle afspraken zijn vastgelegd in de kalender, kan de papa-mama-kalender uitgeprint worden voor de jongste kinderen. De oudere kinderen en de ouders kunnen de kalender online en mobiel raadplegen. De afspraken uit de kalender kunnen ook geëxporteerd worden naar de privéagenda van de ouders.


Gebruik de papa-mama-kalender om een overzichtelijk rooster of schema te maken van van het co-ouderschapJe kunt hier klikken om je aan te melden voor de papa-mama-kalender.

   co-ouderschap                                                                                     

Wat is een goed rooster of schema van het co-ouderschap

Het co-ouderschap heeft  een goed schema wanneer de kinderen en de ouders zich er prettig bij voelen. En er voor kinderen en ouders voldoende rust is ingebouwd. Hoe het schema van het co-ouderschap eruit ziet, verschilt per gezin en hangt af van wat ouders en kinderen aankunnen. Als je kinderen behoefte hebben aan veel structuur en slecht tegen veranderingen kunnen, moet je daar in het rooster van het co-ouderschap rekening mee houden. Ook het soort werk dat ouders hebben, kan van invloed zijn op het schema van het co-ouderschap. Er is dus geen standaard voor een goed rooster van het co-ouderschap.

Hoe het schema van het co-ouderschap er ook uitziet, het is belangrijk dat de planning klopt. Zodat het voor de kinderen duidelijk is waar ze na schooltijd heen kunnen en wie ze brengt of haalt naar feestjes of sport.


Hangt het schema van de het co-ouderschap van de leeftijd van de kinderen af?   

Ja, het is slim om het rooster van het co-ouderschap aan te passen aan de ontwikkelingsfase van de kinderen. Hieronder volgen per leeftijdscategorie enkele tips.


Schema co-ouderschap voor kinderen van 0 tot 2 jaar

Omdat het geheugen van jonge kinderen nog niet goed ontwikkeld is, kunnen deze jonge kinderen gezichten/mensen nog niet lang kunnen onthouden.  In het schema van het co-ouderschap moet daarmee rekening gehouden worden. Het is dus belangrijk om in het rooster co-ouderschap er voor te zorgen dat kinderen tussen de 0 en de twee 2 jaar hun beide ouders een aantal keren per week zien. Hierdoor wordt de overgang van de ene ouder naar de andere ouder makkelijker voor het kind.

Daarnaast moet in het schema van het co-ouderschap mogelijk ook rekening gehouden worden met eventuele borstvoeding en het 's nachts nog niet doorslapen.


Rooster co -ouderschap voor kinderen van 2 tot 6 jaar

Peuters van 2 tot 4 jaar zijn vaak eenkennig en vinden het naar als één van de ouders 'weggaat'. Kinderen van deze leeftijd hebben ook nog geen besef van tijd. Het co-ouderschap kan voor kinderen in deze leeftijd verwarrend zijn en stress opleveren voor de kinderen (en daardoor ook voor hun ouders). Kijk dus bij het maken van een rooster van het co-ouderschap wat het kind aankan.
Vanaf een jaar of 3 krijgen kinderen wat meer besef van tijd en begrijpen ze de situatie ook beter. Hierdoor kun je in het rooster van het co-ouderschap een wat langere tijd plannen bij papa of mama. Vanaf 3 jaar kan de papa-mama-kalender gebruikt worden om de dagen af te strepen voordat het kind papa of mama weerziet. 


Schema co-ouderschap voor kinderen van 6 tot 12 jaar

Vanaf deze leeftijd is het prettig voor de kinderen om zelf mee te denken over de invulling en het schema van het co-ouderschap. Meedenken betekent niet dat ze mogen beslissen of moeten kiezen. De kinderen mogen aangeven wat ze prettig vinden, maar de ouders beslissen uiteindelijk. Hoe het schema van het co-ouderschap er uit komt te zien hangt af of kinderen goed tegen veranderingen kunnen of dat ze meer structuur nodig hebben. Voor de kinderen in deze leeftijd is het prettig om een goed overzicht te hebben in het rooster van het co-ouderschap. Door voor schooltijd even de kalender te checken weten ze waar ze na school naar toe moeten en of ze kunnen spelen met vriendjes of vriendinnetjes.


Rooster co-ouderschap voor kinderen van 12 tot 16 jaar

Kinderen in de pubertijd vinden vooral zichzelf belangrijk en willen het liefst hun eigen gang willen. Betrek de kinderen bij het maken van het rooster van het co-ouderschap. Het is voor kinderen in deze leeftijdscategorie vooral belangrijk om te ervaren dat ouders, ondanks dat ze gescheiden zijn, qua basisregels op één lijn zitten. 
De meeste kinderen van deze leeftijd hebben een mobiel tot hun beschikking. Ze kunnen online de papa-mama-kalender bekijken om te zien welke afspraken er zijn en of er ruimte is om afspraken te maken met vrienden.   


Schema co-ouderschap voor kinderen van 16 en 17 jaar

De meeste 16 en 17 jarigen hebben behoefte om het schema van het co-ouderschap zo veel mogelijk zelf in te vullen. Het is de taak van de ouders om e.e.a. te structureren en het schema van het co-ouderschap samen met de kinderen vorm te geven. 
Via de papa-mama-kalender kunnen ze met één bericht de ouders op de hoogte stellen waar ze zijn en wat hun plannen zijn. 


Gebruik de papa-mama-kalender om een overzichtelijk schema of rooster te maken van het co-ouderschap. Je kunt hier klikken om je aan te melden voor de papa-mama-kalender.


 

 Aanmelden voor de papa-mama-kalender
 
Bestel nu